De Kalkeifel

Voor ons is het – vanuit Zuid-Limburg – slechts een klein uurtje rijden naar de Eifel. Geologisch vormt deze Duitse landstreek één geheel met de Ardennen in België. Het is een prachtig gebied met flinke hoogteverschillen en uitgestrekte bossen en natuurgebieden. Vroeger reden we wel eens naar een min of meer willekeurige plek om er te wandelen, wat in de Eifel natuurlijk ook heerlijk kan. Toch vonden we het – met name als plantenliefhebbers - vaak in zekere zin saai: veel klauterwerk door donkere bossen zonder al te veel bijzondere flora. Ondertussen hebben we ontdekt dat je in de Eifel tal van biotopen hebt en dat het dus veel verschil uitmaakt waar je precies naar toe gaat.

Al meerdere malen heb ik het er in e-Spekkoek over gehad: kalk in de grond is meestal een garantie voor een rijke plantengroei met een grote verscheidenheid. In de Eifel is een strook met kalkrijke bodem rond Blankenheim en nabij Prüm. Dit deel van de Eifel wordt de Kalkeifel genoemd en ligt voor ons op zo’n anderhalf uur rijden. Er heerst bovendien een warmer klimaat dan de – voor ons dichterbij gelegen - gure en winderige streken onder Aken. De laatste jaren hebben we er meerdere wonderschone gebieden leren kennen, onder meer bij Schönecken (zie ook e-Spekkoek 53). Ook internet helpt ons steeds vaker bij het vinden van de juiste stek (hierover schreef ik reeds in e-Spekkoek 72).

Lampertstal
Hoewel het er natuurlijk altijd erg mooi is, zijn mei en juni toch het meest interessant. Het afgelopen weekend zijn we weer eens een kijkje gaan nemen in het Lampertstal bij Alendorf. De eindeloze beekdalen kenmerken zich hier door een kleurrijke bloemenzee die haast pijn aan je ogen doet. Daar rondwandelend kun je bijna niet anders dan al je vakantieplannen naar allerlei verweggelegen oorden op aarde in de ijskast zetten. Wat ook opvalt is de heerlijke rust: slechts af en toe kom je er wat – altijd vriendelijke – natuurgenieters tegen. Voortdurend turend naar de grond vind je, zowel in het bos als in de weiden, werkelijk de meest aparte planten. Veel soorten hebben we inmiddels leren kennen, maar er zijn er genoeg die we nog niet thuis hebben kunnen brengen.

Bosvogeltje
Vliegenorchis


















 


Wilde planten die veel mensen tot de verbeelding spreken zijn orchideeën. Hieraan absoluut geen gebrek in deze omgeving. Vele verschillende soorten hebben we er gevonden, zoals de keverorchis, bergnachtorchis, vogelnestje, bosvogeltje en nog een heleboel andere die we nog – aan de hand van gemaakte foto’s - in de boeken moeten opzoeken. Vaak staan er zo enorm veel dat je moet uitkijken om ze niet te vertrappen. Bijvoorbeeld de vliegenorchis, die in Nederland uitsluitend ergens in de omgeving van – nota bene onze eigen woonplaats – Wijlre schijnt voor te komen. Tot zover voor deze keer, maar wellicht in een volgende aflevering toch nog eens aandacht voor de kranssalomonszegel, het kluwenklokje, het zonneroosje, de monnikskap, de kroonbekerzwam of één van de vele andere prachtige waarnemingen in dit fantastische gebied.

(e-Spekkoek nr. 78, 12 juni 2004)

2 opmerkingen:

  1. ik kan alles alleen maar beamen we hebben dit weekend genoten van de vliegen orchis en van het witte bosvogeltje,vlak bij ahrdorf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. persoonlijk vind ik het wenselijk om ook een geologisch kaartje aan te reiken, dit geeft meer begrip omtrent de reden van voorkomen van de flora, planten zoals aangemerkt in de artikelen, een dergelijke vraag dringt zich altijd op: waarom groeit dit hier en niet ergens anders?

    BeantwoordenVerwijderen