Zo heel rustig is het er trouwens ook weer niet, want voortdurend horen we het gekrijs van de meeuwen. Het laatste decennium hebben duizenden zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen (zie ook e-Spekkoek nr. 56) dit gebied als alternatief broedterrein ontdekt. En af en toe gaat een scholekster met een luid ‘te-piet, te-piet’ boven onze hoofden tekeer. Deze karakteristieke vogel van de kuststreek heeft een opvallend zwart-wit verenkleed en oranje snavel en poten, en wordt in Zeeland daarom ook wel de Bonte Piet genoemd. Vanuit een vogelkijkhut met verrekijker turen we naar een zandbank en zien een groepje aalscholvers.
![]() |
Teunisbloem |
![]() |
Melige toorts |
Op sommige plaatsen ziet het geel van de teunisbloemen. Iedere avond opent hij weer een nieuwe serie bloemen, de knoppen van onderen naar boven afwerkend. Het is een typische pioniersplant van jonge zandgrond. Er is hier nogal zand opgespoten tijdens de bouw van de dam, en dat levert vaak botanische verrassingen op. Zo zien we ineens een veldje met melige toorts. Van de toortsen zijn de koningskaars en de stalkaars met gele bloemen veel algemener, dit is echter een witbloeiende soort. Heel zelden duikt de plant ook wel op langs spoorlijnen (ook daar is dan vaak met de grond gerommeld).
We wandelen verder en speuren de dijk af naar andere bijzonderheden. Plotseling gaat ons floristisch hart nog sneller kloppen: tussen de stenen staat een schitterend exemplaar van de zeekool.
![]() |
Zeekool |
(e-Spekkoek nr. 59, 26 juli 2003)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten