![]() |
Zilvermeeuw |
Het aantal meeuwen is sinds “mijn tijd” drastisch toegenomen. Het toenmalige beleid om het aantal broedparen enigszins in te perken is kennelijk weer verlaten. De meeuwen zullen daar niet over klagen, maar voor allerlei soorten zangvogels (zoals bijvoorbeeld de in de vorige e-Spekkoek door Gert-Jan beschreven Fitis) is het wel funest. Zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen zijn namelijk echte roofvogels die geen natuurlijke vijanden hebben. Om deze reden werden ze vroeger bestreden, onder meer door het rapen van de eieren. Een meeuw legt doorgaans drie eieren, en daar werden er dan twee van weggenomen. Als je alle drie de eieren pakt, legt de meeuw er meestal weer drie nieuwe voor terug. Maar als er één ei blijft liggen, is het beest zo dom om daar genoegen mee te nemen…
Zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen kunnen vrij oud worden: ruim 20 jaar. Er is op Schouwen zelfs wel eens een geringd exemplaar gevonden, die de leeftijd van maar liefst 31 jaar bleek te hebben bereikt. Jonge meeuwen groeien heel snel: in juli/augustus hebben ze al de afmetingen van hun ouders. Wel hebben ze dan nog een grijs-bruin verenkleed. Het duurt 3 jaar voordat ze geslachtsrijp zijn. Tot die tijd verzamelen ze zich meestal in een apart gebied, door ons ook wel de "vrijgezellenkolonie" genoemd. Op de menukaart van de meeuwen staat voornamelijk vis - de zee ligt op een paar minuten vliegafstand - en overal in de kolonie zie je dan ook graten liggen. ’s Winters zijn er geen meeuwen in de duinen, want dan trekken ze naar steden en vuilnisbelten op zoek naar voedsel.
Nog steeds worden door Staatsbosbeheer excursies naar deze broedkolonie georganiseerd. Zoals gezegd: nu is het de beste tijd, over een paar weken zul je er bijvoorbeeld geen eieren meer aantreffen. Bovendien wordt door de gids nog veel meer interessants verteld over het bos- en duingebied. Inlichting bij de VVV te Haamstede (0111-651513).
(e-Spekkoek nr. 56, 14 juni 2003)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten