IJsland (deel 1 – Landmannalaugar)

Eén van de mooiste plekjes op aarde die ik tot nu toe heb gezien: Landmannalaugar op IJsland. Waar je ook staat, welke kant je ook opkijkt, altijd is het landschap van een adembenemende schoonheid. De bergen zijn van een zuur vulkanisch gesteente (rhyoliet) en hebben de prachtigste kleuren (met name geel, bruin, rood, groen, grijsblauw). Hoger ligt ook ’s zomers nog de sneeuw. In het dal zijn de gestolde lavamassa’s en de talloze riviertjes die het smeltwater afvoeren. En overal de merkwaardigste geothermische verschijnselen zoals pruttelende heetwaterbronnen. Een enkele keer kom je een medetoerist tegen, maar voor de rest heerst er een heerlijke rust met nergens enig teken van menselijke beschaving.

Landmannalaugar
Het is niet echt eenvoudig om er te komen. Je moet er enkele uren over slechte wegen rijden voor over hebben. Omdat je enkele rivieren moet passeren en bruggen er ontbreken, kan dat eigenlijk alleen maar met een 4WD auto. Overnachten kan, maar reken niet op enige luxe: er is slechts een berghut alsmede een eenvoudige camping zonder faciliteiten. Zelf hecht ik meestal wel aan een beetje comfort, maar voor dit schitterende gebied had ik de primitieve omstandigheden er graag voor over. Baden kan overigens wel, en wel heel avontuurlijk op een punt waar een koude en warme beek elkaar ontmoeten. Wil je het water iets warmer of kouder hebben, dan hoef je alleen maar een metertje op te schuiven.

Bartsia alpina
Bomen staan er niet (bijna nergens op IJsland trouwens) en grotere planten ook nauwelijks. Toch kun je bij goed zoeken tussen de rotsen leuke ontdekkingen doen, zoals de Bartsia alpina (zie foto). De flora heeft sterke overeenkomsten met die in de Alpen, maar er komen ook hele specifieke arctische soorten voor (bijvoorbeeld de Groenlandse orchidee, een klein groen plantje waarvan er op IJsland miljoenen staan).
Grauwe franjepoot
Vogels laten zich op IJsland vaak verrassend gemakkelijk fotograferen, zoals deze Grauwe franjepoot in een beekje bij Landmannalaugar. Overigens ben ik lang niet de enige natuurliefhebber die door dit fantastische gebied in vervoering is geraakt. Zoek daarom eens met dat moeilijke woord Landmannalaugar op internet en je zult vele sites met nog veel meer prachtige foto’s kunnen oproepen.

(e-Spekkoek nr. 45, 11 januari 2003)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten