Het dal van de Hohn - een eldorado voor botanici

Je hoeft er vanuit Vaals slechts een kwartiertje België voor in te rijden, en je bent in het dal van de Hohn. De plaatselijke Duitstalige bevolking spreekt er van het Hohnbachtal. Het voor Zuid-Limburg zo bepalende riviertje de Geul is nog maar enkele kilometers onderweg, als even ten zuiden van Kelmis het zijbeekje de Hohn erin stroomt. Het dal van deze beek is werkelijk een eldorado voor botanici. Ieder voorjaar gaan wij er meerdere keren kijken en telkens weer staan we versteld van de enorme rijkdom aan bijzondere plantensoorten. Heel opvallend zijn ook de enorme decorwisselingen om de paar weken. Zo zijn in maart de hellingen altijd prachtig geelgekleurd van de wilde narcissen: qua schoonheid de Keukenhof in het kwadraat. Daarna volgen de anemonen en vervolgens ook het daslook om het gebied weer een heel andere, maar minstens even mooie aanblik te geven.


In Nederland zou een dergelijk uniek natuurterrein onmiddellijk afgerasterd en voor publiek gesloten worden. Zo niet hier in België: een weitje met de superzeldzame zinkflora heb ik menigmaal als pick-nickplaats (inclusief kampvuur) zien gebruiken. En als je spelende kinderen de in Nederland reeds in 1934 uitgestorven schubwortel ziet vertrappen, gaat je dat als plantenliefhebber door merg en been. Maar het volgende jaar staan al die bijzondere planten er toch weer gewoon. En hoewel we in ons land veel meer doen aan beheersplannen en andere bureauwijsheden, ken ik echt nergens een natuurreservaat dat zich wat betreft de flora aan het dal van de Hohn kan meten. En dat op niet meer dan vijf kilometer hemelsbreed van de Nederlandse grens…


Tot besluit nog een plaatje van de geelster. Net als de wilde narcis een vroeg in het voorjaar bloeiend bolgewasje. In Nederland spring je van blijdschap meters de lucht in als het deze plant ontdekt, maar hier langs de Hohn struikel je er welhaast over. In een volgende e-Spekkoek kom ik ongetwijfeld nog wel eens op dit schitterende gebied terug.

(e-Spekkoek nr. 51, 5 april 2003)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten