Internet-wandelen

Haast kunnen we ons niet eens meer voorstellen hoe het leven was toen er nog geen internet bestond… Een initiatief als e-Spekkoek was ondenkbaar. Op talloze terreinen zijn dankzij de digitale snelweg nieuwe mogelijkheden ontstaan, bijvoorbeeld op het gebied van wandelen. Als natuurliefhebbers trekken we er graag op uit. Vroeger was het vaak heel wat lastiger om interessante plekken te vinden. Je had iemand eens ergens over horen vertellen of je had wat gelezen in een boek of tijdschrift. Vaak was het een kwestie van er maar op goed geluk naar toe reizen en hopen dat het de moeite waard was. Ter plaatse sloeg je dan aan het lopen, doch heel vaak keerde je na een uurtje maar weer, om via dezelfde route terug te keren. Want om overal maar direct wandelboekjes en topografische kaarten aan te schaffen werd toch wel wat kostbaar.

Vandaag de dag kan de wandelaar zich echter veel beter voorbereiden. Hierdoor kun je veel gerichter op stap gaan. Allereerst is het makkelijker om geschikte gebieden te vinden. Voor ons ligt de Eifel op ruim een uurtje rijden. Maar dit Duitse middelgebergte is behoorlijk groot, en waar precies komen wij als plantenliefhebbers het beste aan onze trekken? Een avondje rondsurfen op http://www.naturpark-hohesvenn-eifel.de/ bleek niet alleen een waar genoegen, maar bracht ons ook op het spoor van diverse botanische paradijsjes. Zo ontdekten we vorig jaar het Lampertstal ten zuiden van Blankenheim, waar ik binnenkort zeker een aflevering van Zuidelijke Waarnemingen aan zal wijden.

Een wat geniepige bron van informatie vormen websites van organisaties voor wandelvakanties. Twee jaar geleden vonden we bijvoorbeeld op snp.nl goede aanknopingspunten voor ons verblijf in Zwitserland. Alleen boekten we onze reis niet bij hen, maar gingen gewoon lekker op eigen gelegenheid. Wellicht iets voordeliger en bovendien ben je dan veel vrijer in je doen en laten.

Ontelbaar zijn de websites waar je beschreven wandelingen kunt vinden. Een goed startpunt is: wandel.pagina.nl. Behalve dat je ideeën opdoet voor leuke bestemmingen, vind je ook vele routebeschrijvingen van allerhande mensen. Steeds vaker printen we wandelingen uit en lopen ze na. Uiteraard ben je afhankelijk hoe goed men ze uitgewerkt heeft en soms zijn ze ook een beetje gedateerd. Als er staat “bij de dikke eik rechtsaf” en die boom blijkt toevallig vorig jaar te zijn omgezaagd, dan heb je natuurlijk een probleem… Maar gelukkig zit er vaak wel een kaartje bij en eigenlijk zijn wij nog nooit echt in de fout gegaan.

Roeselaere (Ardennen)
Een handig aanvullend hulpmiddel is trouwens de GPS. Dit in betere economische tijden vooral als “onhebbedingetje” aangeschafte apparaat heeft ons al meerdere keren voor verdwalen behoed. Soms staan er zelfs complete GPS-wandelingen op internet, die je eerst moet downloaden naar de PC en vervolgens uploaden naar de GPS. In het veld hoef je dan alleen maar consequent de pijl op het schermpje te blijven volgen om uiteindelijk weer bij het startpunt terug te komen. Een tijdje geleden schreef Rob hierover al in e-Spekkoek; bekijk ook eens zijn schitterende website http://www.go-gps.nl/.

Roeselaere (Ardennen)
Onlangs hebben we een op internet gevonden tweedaagse wandeltocht in de Ardennen gemaakt, zie: www.hiking-site.nl/routes_ardennen_champlon.php. De route ging van het rustige Champlon naar het toeristische stadje La Roche en de dag erna weer terug. Dus eerst de spullen naar een hotelletje in La Roche gebracht, daarna met de auto door naar Champlon, vervolgens te voet weer naar La Roche, aldaar overnacht en de volgende dag via een ander parcours teruggelopen naar Champlon (waar tot onze grote vreugde de auto nog ongeschonden bleek te staan…) en tenslotte de tas weer opgehaald in La Roche. Twee prachtige wandeldagen door zowel open velden als bossen, langs beekjes, rotsen en sluimerende dorpjes.

(e-Spekkoek nr. 72, 20 maart 2004)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten