Mistletoe (maretak of vogellijm)

Met kerstmis is het volgens goed Angelsaksisch gebruik toegestaan een meisje ongevraagd te kussen onder de Mistletoe. Minder bekend is dat deze Mistletoe een ook in Nederland (met name Zuid-Limburg) voorkomende plant is: de maretak of vogellijm. En het is ook nog een hele bijzondere plant, die hoog in de bomen groeit.

Boom met maretak
Op het eerste gezicht lijken het grote nesten of vergroeiingen. Na een grote storm vind je wel eens wat afgewaaide takjes op de grond, de knotten zitten meestal op een voor ons mensen onbereikbare hoogte. Het is een halfparasiet, hetgeen betekent dat hij voedsel onttrekt aan zijn gastplant, vaak een populier. Die gastboom gaat daar niet dood aan, maar wel zie je dat de takken boven een maretak soms behoorlijk dunner zijn dan eronder, dus echt leuk vindt de boom het waarschijnlijk niet.

Maretak
De plant heeft een opmerkelijke manier van verspreiding. De witte besjes zijn namelijk erg kleverig en blijven soms aan een vogelsnavel plakken. Die vogel vliegt dan een tijdje geïrriteerd met zo’n bes rond totdat hij in een andere boom dat onding van zijn snavel weet af te schrapen. Dit heeft de maretak de bijnaam vogellijm opgeleverd. De maretak vereist dat de gastheer met zijn wortels in een kalkrijke bodem staat, en daarom zult u hem dus vergeefs zoeken in het Hollandse polderlandschap. Om met kerst dames om de hals te mogen vliegen zult u dus naar het Zuidlimburgse mergelland moeten afreizen…

(e-Spekkoek nr. 43, 14 december 2002)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten