IJsland (deel 2 – Papegaaiduikers en walvissen)

Eigenlijk zouden de namen van IJsland en Groenland omgewisseld moeten worden. Groenland is immers bijna geheel met ijs bedekt, maar op IJsland is veel groener dan de naam suggereert. Oké, IJsland heeft wel Europa’s grootste gletsjer: de Vatnajökull, zo groot als twee Nederlandse provincies. Deze haalde in 1996 nog het NOS-journaal, toen de zich onder deze ijsmassa bevindende vulkaan tot uitbarsting kwam. Het ijs reikt tot aan de kust, waar gletsjermeren met enorme ijsbergen zijn ontstaan. Deze zijn soms prachtig wit en blauw, maar ook vaak grijs en grauw vanwege vulkanische assen en lavaresten.

Gletsjermeer van Jökulsárlón
IJsland is ook minder koud dan menigeen denkt. Toegegeven, palmbomen zul je er niet aantreffen, maar ’s winters kan het bij ons in Zuid-Limburg aanmerkelijk kouder zijn dan in Reykjavik. En in de zomer is het soms best mogelijk om in korte broek rond te lopen. Behalve ijs valt er aan de IJslandse kust nog veel meer te zien. En in tegenstelling tot de binnenlanden heb je geen 4WD auto nodig om er te komen, want rondom het hele eiland loopt een prima begaanbare kustweg. Vooral de liefhebbers van de fauna kunnen hun hart ophalen. Een tot de verbeelding sprekende vogel is de papegaaiduiker, die massaal de rotskusten bevolkt. Het is met name zijn vreemd gevormde en fel gekleurde snavel die de aandacht trekt.

Papegaaiduiker

De meest sensationele attractie is wellicht de walvissafari. Vanuit Húsavik aan de noordzijde van IJsland kun je met een gerestaureerde vissersboot de Poolzee op. De IJslanders waren vroeger berucht om hun hardnekkige walvisjacht, maar inmiddels lijken ze ontdekt te hebben dat je nog veel meer kunt verdienen met het rondvaren van toeristen. Zelf hebben we vooral de bultrug en de blauwe vinvis gezien, maar er schijnen ook andere soorten zoals orka’s voor te komen. Spectaculair was het toen een blauwe vinvis – met 30 meter lengte het allergrootste zoogdier op aarde – op enkele meters naast onze boot (van 20 meter) opdook. Ik had toen de kans van mijn leven om een prachtige foto te maken, doch die is helaas helemaal bewogen van de schrik. Voor foto’s en andere informatie verwijs ik daarom maar naar de website van de rederij http://www.northsailing.is/

Bultrug walvis
(e-Spekkoek nr. 46, 25 januari 2003)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten