Herfst

Geen jaargetijde is zo mooi om in de natuur te vertoeven als de herfst. Tijdens het wandelen heerlijk genieten van de prachtige herfstkleuren, allerlei soorten bessen en vruchten en de zo karakteristieke herfstgeur. En zolang de nachtvorst nog niet echt heeft toegeslagen ook nog tal van planten in hun nabloei. De natuur maakt zich op voor de rustperiode. Paddestoelen helpen mee het afgevallen plantenmateriaal weer om te vormen tot humus, hetgeen weer als voedsel voor diezelfde planten zal gaan dienen: een altijd voortdurende kringloop. In een eerdere e-Spekkoek had ik het al eens over heksenkringen: paddestoelen in een cirkel, opkomend aan de uiteinden van de ondergrondse schimmeldraden oftewel het mycelium.

Heksenkring
Deze keer een foto van zo’n heksenkring die ik vorige weekend zag. Vaak ontbreekt er wel een stukje van het rondje, maar dit is een welhaast perfect voorbeeld met een diameter van zo’n twee meter.

Franjegentiaan

Soms komen we op onze tochten iets bijzonders tegen. Meestal onverwachts en  eigenlijk maakt dat het juist zo leuk. Zo viel ons oog onlangs op een klein blauw bloemetje. We dachten eerst aan grasklokjes, want die verkeren nog in de nadagen van hun bloei. Neen, het bleken gentianen te zijn. Dit soort bloemen verwacht je meer in berggebieden zoals de Alpen, maar ook in Nederland komen wel degelijk enkele soorten gentianen voor. Thuis gekomen natuurlijk direct de boeken erbij gepakt en het bleek om de uiterst zeldzame franjegentiaan te gaan. Zijn naam dankt hij aan de ietwat gerafelde bloemblaadjes. Ik had ooit gelezen dat dit plantje in dit gebied (bij het Eijserbos) was ontdekt, ik was er ook al eens naar op zoek gegaan, maar had toen niets gevonden. En nu dus stond hij hier zomaar ineens. Een typische najaarsbloeier met Zuid-Limburg helemaal aan de rand van zijn verspreidingsgebied. Met twee bekende vindplaatsen en in totaal niet meer dan circa tien exemplaren echt een unieke vondst!

(e-Spekkoek nr. 39, 19 oktober 2002)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten